N-spoor.com | ||
|
Fotoalbum stations, letter N, Naarden-Bussum t/m Nunspeet
![]()
Stations in NederlandLetter N, stations Naarden-Bussum, Nieuw Amsterdam, Nieuwerkerk a/d IJssel, Nieuweschans en Nunspeet. ![]() Naarden-BussumStation Naarden-Bussum is tegelijk met de Oosterspoorlijn in 1874 geopend, en is aangelegd door de Hollandsche IJzeren Spoorwegmaatschappij. Het is tegenwoordig bijna niet voor te stellen wanneer er in de directe omgeving van het station gekeken wordt, maar bij de bouw van het station liep het spoor tussen het stadje Naarden en het dorp Bussum in.
In 1875 is het eerste stationsgebouw gesloopt, en werd er begonnen aan de bouw van het huidige eilandperron dat in 1978 gereedkwam.
Ir. H.G.J. Schelling ontwierp het huidige stationsgebouw, dat op zijn beurt weer in 1926 het noodstation verving. Het interieur van het gebouw bestaat van de entree tot de toegang tot spoor 1 uit een hoge hal met hoog geplaatste vensters, deze zijn voorzien van glas in lood. Onder de vensters, aan de zijkanten van de hal, hebben zich diverse winkeltjes gevetigd.
![]() Nieuw AmsterdamStation Nieuw Amsterdam is geopend op 1 november 1905. (Na.) Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog is het station een klein jaar gesloten geweest.
Station Nieuw Amsterdam ligt aan de spoorlijn Zwolle-Emmen (oorspronkelijk tot Stadskanaal) welke aangelegd
is door de NOLS (Noord Ooster Lokaal Spoorwegmaatschappij).
![]() Nieuwerkerk a/d IJsselStation Nieuwerkerk a/d IJssel ligt aan de spoorlijn Gouda-Rotterdam, die in 1855 geopend werd. Nieuwerkerk heeft sinds de opening van het eerste stationsgebouw meerdere gebouwen gekend. Het huidige ontwerp is van ir. J.B. Fikkers, en is in 1989 geopend.
![]() NieuweschansStation Nieuweschans is geopend op 1 november 1868. (Nsch.)
Station Nieuweschans ligt in het gehucht Bad Nieuweschans, net boven het dorp Nieuweschans aan de Duitse grens. In 1878 is de lijn van Nieuweschans doorgetrokken naar Oldenburg (Duitsland).
Station Nieuweschans beschikte in het verleden over een stationsgebouw en een flink emplacement inclusief locloods en draaischijf.
![]() Nunspeet
Oorspronkelijk bezat Nunspeet een stationsgebouw van het type NCS 3e klasse.
De Nederlandsche Centraal Spoorweg maatschappij (NCS) maakte bij de bouw van de Centraal Spoorweg, gebruik van het type NCS standaard station.
In 1906 werd het oorspronkelijke stationsgebouw vervangen door een eilandperron, met diverse bouwsels en overkapping.
|