N-spoor.com

Foto's bijzonder spoor

Wat is bijzonder spoor.

Onder bijzonder spoor wordt verstaan; al het spoor dat door de ligging van het spoor, of de constructie van het spoor/rails, ruim afwijkt van wat we gewend zijn. Wat iemand gewend is hangt van vele factoren af. Feit is dat we spoor zoals op bovenstaande foto, in Nederland niet tegenkomen, vrij bijzonder dus.

Ook uitzonderlijke voertuigen op rails, bijzondere aandrijvingen, electrogeleiderail, en tandradspoor vallen onder de rubriek bijzonder spoor.

Spa, Belgie 27 oktober 2008

In oktober was ik een weekje met vakantie in de Belgische Ardennen.

Een dagje uit in Spa beloofde een vrij bijzonder spoor. Vanuit het centrum van Spa, onder aan een steile heuvel kan je met een van de twee treinen naar de top van de heuvel, waar je uitstapt in het gebouw van de wereldberoemde thermenbaden van Spa.

De twee treinen bestaan beiden uit een simpele stacabine die door middel van kabels over het spoor voortgetrokken worden.
De 'treincabine' is onbemand, en vanuit beide stations op te roepen, door op een 'lift'knop te drukken. In de trein druk je weer net als in een lift op een knop, om op een ander niveau te komen.

spa1.jpg spa2.jpg spa3.jpg spa4.jpg spa5.jpg spa6.jpg spa7.jpg spa8.jpg
Naar begin van deze pagina

Naar fotopagina algemeen

Naar startpagina (home)


© 2009 www.n-spoor.com